Метаболізм

Як прискорити метаболізм щоб схуднути?

Методики, які використовуються для схуднення, завжди пов'язані зі змінами харчового раціону, фізичною активністю. Правильне харчування, рухливий спосіб життя, повноцінний відпочинок допомагають запустити механізм перетворення їжі в енергію, привести в норму вагу. Схуднути можна набагато швидше, якщо прискорити метаболізм. Щоб вибрати правильну стратегію схуднення, потрібно розібратися, які чинники впливають на цей процес.

Методики, які використовуються для схуднення, завжди пов'язані зі змінами харчового раціону, фізичною активністю. Правильне харчування, рухливий спосіб життя, повноцінний відпочинок допомагають запустити механізм перетворення їжі в енергію, привести в норму вагу. Схуднути можна набагато швидше, якщо прискорити метаболізм. Щоб вибрати правильну стратегію схуднення, потрібно розібратися, які чинники впливають на цей процес.

Методики, які використовуються для схуднення, завжди пов’язані зі змінами харчового раціону, фізичною активністю. Правильне харчування, рухливий спосіб життя, повноцінний відпочинок допомагають запустити механізм перетворення їжі в енергію, привести в норму вагу. Схуднути можна набагато швидше, якщо прискорити метаболізм. Щоб вибрати правильну стратегію схуднення, потрібно розібратися, які чинники впливають на цей процес.

Що таке метаболізм і як він впливає на процес схуднення?

Метаболізм – комплекс важливих хімічних, фізіологічних процесів, що протікають в організмі постійно. В результаті складного обміну речовин їжа, що поглинається, стає джерелом енергії. Вона потрібна, щоб в організмі безперебійно працювала доставка поживних речовин тканинам, кисень проникав в тканини, вироблялися антитіла для боротьби з інфекціями.

Коли метаболізм уповільнений, частина компонентів їжі (білків, жирів, вуглеводів) перетворюється на жирові накопичення. Ця обставина заважає схуднути людям, які дотримуються найстрогіших дієт. Вони скаржаться, що майже нічого не їдять, але набирають вагу. Окрім погіршення зовнішнього вигляду уповільнений метаболізм може спричинити розвиток різних патологій.

Від чого залежить швидкість метаболізму і чи можна на це вплинути?

Щоб зрозуміти як прискорити метаболізм і скинути зайву вагу, треба з’ясувати, чому він знижується:

  • Обмін речовин у чоловіків і жінок відрізняється. Хлопці повніють рідше із-за більшої м’язової маси, що забирає енергію. Впливає на процес і рівень тестостерону.
  • Величезну роль грають гени. Висока вірогідність, що доведеться вирішувати питання, як прискорити метаболізм, якщо у батьків проблеми з обміном речовин.
  • Природні гормональні зміни, пов’язані з менопаузою, призводять до уповільнення метаболізму. Це може викликати збільшення відсотка жирової тканини в організмі.
  • При попаданні алкогольного напою в шлунок, організм починає посилено позбавлятися від шкідливих алколоїдів. Їжа відкладається “на потім”. У чоловіків жир частіше обволікає внутрішні органи. Зовні помітно по “пивному животику”.
  • До різкого зниження обміну речовин призводять незбалансовані короткострокові дієти зі значним зниженням калорійності. У мозок поступає сигнал, що організм голодає, починається відкладання жирів “про запас”.
  • Низька температура довкілля уповільнює швидкість метаболізму. Питання, як прискорити обмін речовин, особливо гостро стоїть взимку.
  • Чим старша людина, тим менша витрата енергії тканин. Після 20-ти років починається повільне зниження обмінних процесів, 2-3% кожне десятиліття.

З віковими змінами пов’язаний і інший фактор, що сприяє ожирінню. Порушується функція «центру голоду». Потрібна більша кількість їжі, щоб відчути ситість. Фізична активність знижується, затримується рідина. Це створює умови для набору зайвих кілограмів.

Не все так сумно. Поліпшити обмін речовин можна в будь-якому віці, з будь-якими генетичними даними, якщо застосовувати стратегії, що дозволяють розігнати метаболізм.

Як зрозуміти, що метаболізм порушений?

Якщо вчасно підвищити швидкість метаболізму, можна уникнути багатьох проблем, пов’язаних зі здоров’ям, естетикою тіла. Ознаки, що вказують, що пора звернути увагу на обмінні процеси:

  • дивні коливання ваги;
  • безпричинні розлади травлення;
  • підвищена крихкість нігтьових пластин;
  • погіршення зовнішнього вигляду волосся;
  • м’язові болі незрозумілого походження;
  • різні висипання, плями на шкірі;
  • набряклість обличчя, кінцівок, особливо видимі вранці;
  • поява стоматологічних проблем.

Не слід починати безконтрольно застосовувати чудодійні ліки, які обіцяють максимально прискорити метаболізм. Вони засновані на гормонах, можуть завдати непоправної шкоди.

Налагодити серйозно порушений обмін речовин без консультації ендокринолога не вийде. Починають з обстеження, здачі біохімічного аналізу крові, тестів на гормони.

Ефективні способи прискорити метаболізм

Є безліч способів, що дозволяють поліпшити обмін речовин в будь-якому віці. Важливо виключити наявність серйозних патологій, поступово змінювати спосіб життя, подружитися зі спортом. Результати будуть не миттєвими, але стійкими.

Метаболізм

Нарощувати м’язову масу

Підраховано, що кожні 500 г м’язової тканини використовують «для себе» не менше 6 калорій на добу. Не такий вже і малий показник, як може здатися. Жировий «прошарок» використовує 2 калорії. Для підвищення середньодобової швидкості метаболізму не обов’язково професійно займатися спортом. Якщо немає протипоказань по здоров’ю, досить практикувати заняття з гантелями, робити посильне навантаження організму на тренажерах.

У м’язистих людей процес спалювання калорій постійний. Кількість витрачених калорій з кожної силовим тренуванням збільшується.

Збільшувати фізичну активність

Як розігнати метаболізм для схуднення, коли немає можливості відвідувати спортзал? Підвищити фізичну активність нескладно, паркуючи машину подалі від офісу, ліфт замінити на сходинки. У вихідний день, замість затишного сидіння на дивані з чипсами, влаштувати прогулянку по парку. Будь-яка фізична активність протягом дня піде на користь.

Добре висипатися

Збільшена активність вдень ​​неодмінно поліпшить процес засинання увечері. Для гарного обміну речовин тривалість сну повинна бути не менше 7-8 годин на добу. Сучасні смарт-браслети дозволяють проконтролювати якість сну. Неспокійний, неглибокий сон погіршує метаболізм. У дієту варто включити вечерю, що складається з продуктів з невеликим вмістом калорій. Підвищують якість сну регулярні заняття спортом.

Поширена думка, що не можна їсти «після шести», справедливо тільки коли виходить заснути не пізніше 21-00. Відчуття голоду не дасть добре виспатися, через стрес організм буде посилено збирати жир про запас.

Дотримуватися правильної дієти

Дієти, де пропонується зменшити споживання калорій до 1200 для жінок і до 1800 для чоловіків, шкідливі для тих, хто вирішує питання, як розігнати метаболізм. Зайві кілограми скинути дійсно вийде, але в результаті загубиться м’язова маса. По завершенню виснажливої ​​дієти через уповільнений метаболізмм вага швидко повернеться. Тому дієту складають з досвідченим дієтологом, з урахуванням фізичного стану організму.

Дотримуватися режиму харчування

Для схуднення важливо не тільки рахувати калорії, але і дотримуватися часового інтервалу. Рекомендується розділити раціон на 5 частин. Багатогодинні перерви між прийомами великих порцій їжі уповільнюють метаболізм. Невеликий перекус кожні 3 години дозволить спалювати більше калорій.

Включати в раціон більше білкової їжі

У білку міститься стільки ж калорій на грам, що і у вуглеводах, термогенним ефект на грам білка на 20% вище. Помічено високу ефективність високобілкових дієт для схуднення. Заміна частини вуглеводів пісними продуктами з високим вмістом білків допоможе прискорити обмін речовин.

Не забувати про водний баланс

Чи прискорює вода метаболізм? Так, вода потрібна для переробки калорій. Брак рідини призводить до уповільнення хімічних процесів в організмі. Ефективний спосіб уникнути цього – випивати склянку води перед кожним прийомом їжі. Перекушувати краще свіжими, соковитими фруктами, овочами, а не «печеньками».

Додати позитиву в своє життя

Сміх і радісні емоції допомагають прискорити метаболізм. Факт доведений вченими. В результаті проведених експериментів з’ясувалося, що 15 хвилин сміху на день допомагають спалити до 40 калорій. Коли настрій позитивний, людина більш уважно ставитись до здоров’я, знаходить час для спорту, життя наповнене масою цікавих речей, що збільшують рухову активність. Вічне невдоволення оточуючими, схильність до депресій, невміння бачити маленькі радості призводять до переїдання, поганого сну, погіршують якість життя.

Продукти для поліпшення обміну речовин

Наводимо список продуктів, які дозволяють значно підвищити метаболізм. Перед тим, як вводити їх в щоденний раціон, необхідно з’ясувати, як відреагує травна система. Збій травного тракту призведе до зворотного ефекту. Перець чилі не можна вживати людям з гастритом, полуниця може викликати алергічну реакцію.

Велика кількість білка містять:

  • яйця вкруту;
  • нежирна яловичина;
  • грудка птиці;
  • будь-яка риба;
  • гриби;
  • всі бобові;
  • горіхи;
  • сир сулугуні;
  • козиний сир.
продукти з протеіном

Продукти з корисними вуглеводами:

відварений рис;
цільнозернові каші;
родзинки, курага;
яблука;
морква.

продукти з протеіном

Поповнити організм кальцієм допоможуть:

молоко зниженої жирності;
сир, кефір;
риба;
кольорова капуста, брокколі;
тверді сорти сиру;
будь-яка зелень.

продукти з протеіном

Рекордна кількість вітаміну C і корисних мікроелементів містять:

  • всі сорти капусти;
  • селера;
  • шпинат;
  • листя салату;
  • кабачки, патисони;
  • болгарський перець;
  • цитрусові;
  • полуниця;
  • зелена цибуля.

Підтримувати роботу щитовидної залози допоможуть продукти з високим вмістом йоду:

  • грецькі горіхи;
  • морська капуста;
  • будь-які морепродукти.

У список необхідно додати мед, каву, зелений чай, спеції. Помірне щоденне вживання цих продуктів викличе «турбо прискорення» метаболізму, посилене спалювання калорій.

На завершення

Можна прочитати масу корисної літератури на тему схуднення і прискорення метаболізму. Однак кінцевий результат залежить від психологічного настрою. Завдяки поліпшеному обміну речовин, занять спортом, відсутності зайвої ваги покращиться самопочуття, відкриються нові перспективи до самореалізації. Це необхідно зрозуміти, відчути, поставити собі за мету на позитивні зміни. Бажання працювати над собою, щоб змінити життя на краще принесуть свої результати.